Rólam

Varga Mónika
matematika-fizika szakos tanár

Varga Mónika vagyok a MATEKorrep alapítója.

Matematika-fizika szaktanárként hoztam létre a vállalkozásomat, amelyet ez a honlap is képvisel. 1995 óta tanítok. A Janus Pannonius Tudomány Egyetem (mai nevén: Pécsi Tudományegyetem) Természettudományi karán diplomáztam.

A menüpont címe miért Rólam, és miért nem “Rólunk”, pedig az a megszokott? A válasz egyszerű: mert egyszemélyes magánvállalkozó vagyok. Magántanár.
A magánvállalkozó helyett szívesebben használnám a “megvalósító” elnevezést. Miért?
Mert “vállalkozni” valamire számomra azt jelenti, hogy végrehajtok valamit. De megvalósítani,  az már egy igazi folyamat, amely elvezet egy úton, a kitűzött célhoz. A diákjaim céljaihoz, ez által a saját céljaimhoz.
Napjainkban komoly pedagógus hiánnyal küzdenek az oktatási intézmények. Most (2018/19 tanévben), egyszerre 3 iskola is felvett volna közalkalmazotti jogviszonnyal, szaktanárként. Nemet mondtam, és megkérdezték tőlem: Miért nem vállalod, az biztos megélhetést ad, egy nyugdíjas állás.
Mert nem szeretnék “megélhetésre, nyugdíjas állásra” vállalkozni, hanem megvalósítani!  Tanítani szeretek, hatékonyan, eredménnyel, olyan tanulókat, akik “akarnak”, és nem a muszáj miatt találkozunk nap, mint nap.

Akikkel együtt, a segítségemmel, sikerül eljutni oda, hogy:

– ha muszájból ültek be matek órákra, most már örömmel ülnek be.

– ha féltek a “matektól” (valójában valami más, egyéb körülmény okozott bennük frusztrációt), idővel elmúlik a félelmük, és mernek matek órákon jelentkezni, miközben jó válaszokat adnak.

– ha remegett a kezük dolgozat írásakor, most már lazán írják a számokat, használják a szerkesztéshez az eszközöket, jó eredményekhez vezetve.

– ha mindig azon izgultak, a bizonyítványban meglegyen a kettes, és a 12. év végén legalább négyes érdemjeggyel leérettségiznek.

– hitet kapnak, hogy emelt szinten is képesek a matematikával foglalkozni.

… még sorolhatnám, hogy miért a MATEKorrep magánpraxis mellett döntöttem.